. Kontakt



* pole wymagane

Noc Restauracji odbywa się nieprzerwanie raz do roku od 2012 roku. Ideą przyświecającą od początku imprezie jest promocja najwyższej jakości oferty gastronomicznej, którą można spotkać jedynie w najlepszych restauracjach i u najlepszych szefów kuchni.

W tej edycji chcielibyśmy przedstawić naszego szefa kuchni w Źrebięciarni:

Piotra Markowskiego

Szef kuchni z kilkuletnim doświadczeniem, pasją i zaangażowaniem, lubiący serwować potrawy ze składników, które są w pełni sezonowe oraz regionalne, a równocześnie, podążający za trendami kulinarnymi. Dbający o dobre relacje z gośćmi, wychodzący często na przeciw ich wymaganiom smakowym, aby każda wizyta w restauracji kończyła się chęcią powrotu do niej. Obecnie realizuje się w restauracji Folwarku Wąsowo, gdzie kreuje wąsowskie menu bazując na warzywach i ziołach z własnego ogrodu oraz produktach od lokalnych dostawców.

Menu na Noc Resturacji

Kolacja podkreślająca regionalne tradycje kulinarne, zbudowana na silnych akcentach lokalnych.

Produkty, które wybraliśmy do przygotowania dań reprezentują głównie powiat nowotomyski, z naciskiem na położone w najbliższym otoczeniu wsie i miasteczka, a także warzywa, zioła i owoce, pochodzące z naszego ogrodu i certyfikowanego ekologicznego pola.

Przystawka
Pyry z gzikiem

akcenty: ekologiczne warzywa i zioła z folwarkowego ogorodu, ser gzik z Nowego Tomyśla posiadający znak Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz Certyfikat Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska, olej lniany pochodzący z małej, podwąsowskiej wsi Róża.  

Zupa
Rumpuć

akcenty: żeberka ze świni złotnickiej, rasy wpisanej Listę produktów tradycyjnych MRiRW, pochodzące z masarni Stefana Słocińskiego posiadającego Certyfikat Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska, ekologiczne warzywa i zioła z folwarkowego orodu, olej rzepakowy pochodzący z małej, podwąsowskiej wsi Róża.  

Pierwsze danie
Jesiotr

akcenty: jesiotr pochodzący z łowisk w Kuźnicy Zbąskiej, masło z mleczarni z Nowego Tomyśla posiadającej Certyfikat Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska, ekologiczne przetwory Folwark Wąsowo, ekologiczne warzywa i zioła z folwarkowego ogrodu, olej porowy z manufaktury Łagowski

Drugie danie
Galantyna z perliczki

akcenty: perliczka wielkopolska, masło, śmietana z mleczarni z Nowego Tomyśla posiadającej Certyfikat Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska, ekologiczne warzywa i zioła z ogrodu folwarkowego.

Deser
Zupa owocowa 

akcenty: miód z nostrzyka zebrany z ekologicznych pól Folwarku Wąsowo, sezonowe owoce sadów w Kuślinie.

Ser Bursztyn ze śliwką Wąsowską

Główna kolacja degustacyjna, odbędzie się 6 lipca w piątek.

Cena menu 80 zł

W pozostałe dni wybrane dania dostępne w regularnej karcie.

Już teraz rezerwujcie stolik:

imprezy@folwarkwasowo.pl 515 168 302.

Liczba miejsc ograniczona.

 

Chcę być na wydarzeniu