Historia

. Kontakt



* pole wymagane

Folwark Wąsowo

Folwark Wąsowo to miejsce unikatowe na skalę europejską. Blisko 150 lat temu, w roku 1886, niemiecki przemysłowiec – Richard von Hardt, kupił ziemię należącą wcześniej do rodziny Sczanieckich, by zbudować najnowocześniejsze gospodarstwo rolne we wschodniej części Europy. 15 budynków (każdy indywidualnie wpisany do rejestru zabytków), zaprojektowanych wg założeń berlińskiego architekta, Gustava Erdmanna, wchodzących w skład Folwarku oraz 5-­hektarowy brukowany Dziedziniec to wyjątkowa pamiątka po tamtym okresie.

Od 1993 roku prowadząc w Folwarku rodzinne gospodarstwo agroturystyczne staramy się przywrócić dawną świetność temu wspaniałemu miejscu, pieczołowicie odnawiając zabytkowe budynki oraz budując klimat sprzyjający zdrowemu wypoczynkowi z dala od miejskiego zgiełku. Gości Folwarku częstujemy potrawami przygotowanymi z naszych ekologicznych warzyw oraz najlepszych produktów od lokalnych wytwórców.

Od 2011 roku należymy do sieci Dziedzictwo Kulinarne Wielkopolska. W 2003 roku rozpoczęliśmy uprawę ekologiczną warzyw – najpierw na potrzeby własne i przyjaciół. Duży popyt na zdrowe warzywa bez chemii zachęcił nas do powiększenia areału, a tym samym do poszerzenia oferty.

Uprawa ekologiczna zajmuje dziś 15 hektarów, zawiera kilkadziesiąt pozycji warzyw, owoców i ziół. Od lata 2012 roku wąsowskie warzywa dodatkowo wyróżnia certyfikat ekologiczny. W ramach naszej produkcji przetwarzamy ekologiczne warzywa na tradycyjne przetwory.

W listopadzie 2015 r. zostaliśmy nagrodzeni przez Marszałka Województwa jako najlepszy obiekt agroturystyczny w Wielkopolsce.

20 kwietnia 2016 r. z rąk Generalnego Konserwatora Zabytków otrzymaliśmy wyróżnienie w konkursie Zabytek Zadbany w kategorii Architektura Przemysłowa i Dziedzictwo Techniki za przeprowadzone prace konserwatorskie i adaptacyjne Źrebięciarni.

Dumni z tych wyróżnień cały czas idziemy do przodu, ani na chwilę nie osiadając na laurach.

Dowiedz się więcej o całym Folwarku